Нематериалното културно наследство на България е част от национален регистър

folklorВ Европейската нощ на учените на 25 септември Институтът за етнология и фолклористика с Етнографски музей – БАН ще представи създадения от изследователите Национален регистър за нематериално културно наследство. Събитието започва в 19 часа в сградата на института на ул. „Московска” 6-А.

В Регистъра се включват дейности (елементи), свързани с всички етнически и религиозни общности, живеещи на територията на страната – както в градска, така и в селска среда. Регистърът представлява списък на дейности, свързани с различните типове знания и умения в областта на нематериалното културно наследство, практикувани на територията на България.

Важно условие за вписване е тези знания и умения да продължават да се практикуват и да се предават на следващите поколения. Регистърът обхваща шест основни сфери на нематериалното културно наследство: 1) традиционни обреди и празници; 2) традиционно пеене и свирене; 3) традиционно танцуване и детски игри; 4) традиционно разказване; 5) традиционни занаяти, домашни дейности и поминъци; 6) традиционна медицина.

Националната представителна листа на нематериалното културно наследство се изгражда в резултат от реализирането на Националната система „Живи човешки съкровища – България“. Вписването на елементите в Националната представителна листа се утвърждават от Министъра на културата на Република България и официално се обявява на церемония, която по традиция се случва на 24 юни (Еньовден).

Източник: Tourist Media

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s