България и Румъния работят съвместно в сферата на туризма

indexТехническият секретариат по приоритетна ос 3 на Дунавската стратегия ще бъде разположен в Русе, стана ясно след работно посещение на министъра на туризма Николина Ангелкова в Букурещ. България и Румъния са координатори за проекти в туризма, културата и връзките между хората.

„Смесеният българо-румънски секретариат може да започне да функционира в най-кратки срокове“, каза министър Ангелкова. Освен българските в него ще работят и румънски експерти. „Така всички съвместни проекти и инициативи по Дунавската стратегия ще бъдат разработвани и промотирани по-ефективно и ще получават непосредствена техническа помощ на място“, подчерта тя.

„Продължаваме работа и по създаването на обсерватории за събиране и обработване на данни в сферата на туризма по методологията на СОТ, като първият университет, от който ще започнем, е Русенският“, съобщи Николина Ангелкова. По време на разговорите й с министър Шайдех е било обсъдено и да се ускори работата по съвместни проекти по програма „Дунав”.

Министър Ангелкова допълни, че е договорила с държавния секретар Панделика създаването на двустранна работна група за откриването на общия туристически офис на България и Румъния в Шанхай, който ще промотира съвместни туристически продукти за китайската страна. За откриването му бе подписан протокол за намерение между двете администрации по време на съвместното правителствено заседание в Крайова. „Очаквам до края на годината да конкретизираме стъпките за неговото финансиране и маркетинга. Румънската страна има вече информационен център в Пекин и той също ще помага логистично”, заяви министър Ангелкова.

България и Румъния са изказали готовността си да работят по нов механизъм за обсъждане на актуалните въпроси в туризма със стартирането на кръгла маса у нас, стана ясно от думите на министъра. В нея ще участват представители на двете министерства, бизнеса, неправителствения сектор и медиите. Така на едно място най-лесно ще могат да се обсъдят всички наболели въпроси за увеличаване на туристопотока.

Членовете на Националното сдружение на туристическите агенции в северната ни съседка са подчертали интереса си към туристическите услуги по българското Северно Черноморие, където румънските туристи са сред най-многобройните потребители.

Същевременно румънският бизнес е изразил и голям интерес към зимния туризъм на България, стана ясно от думите на министър Ангелкова.

Тя припомни също, че България и Румъния вече са подала документи за проекта ИНТЕРРЕГ 5 по Програмата за трансгранично сътрудничество за периода 2014-2020. Той е на стойност 1 млн. евро и предвижда разработването на съвместни туристически продукти и обща маркетингова стратегия за бранд „Дунав”.

Източник: Tourist Media

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s