Студенти се запознават с римското градоустройство в Никополис ад Иструм

nikopolis ad istrumСтуденти от магистърската програма по „Опазване на културното наследство“ на Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“ са изучавали римското градоустройство в античния град Никополис ад Иструм, съобщават от Регионалния исторически музей във Велико Търново, цитирани от БТА.

Студентите са се запознали с проблемите на регионалния туризъм и с препятствията за създаването на качествен туристически продукт. Задачите, върху които младите архитекти са работили, са свързани с връзката между дейността на археолозите и местната администрация при реализацията на различни проекти.

През миналата учебна година възпитаниците на университета са изследвали северния вход на форума /площада на античния град/ и Кастелум акве /водоразпределителната кула извън крепостните стени/. През тази година те са работили върху останките от западната защитна стена. Разработените проекти за реставрация и консервация на останките ще бъдат изложени в края на годината в университета, а след това изложбата ще гостува и във Велико Търново.

Източник: Tourist Media

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s