България и Португалия подписаха Споразумение за сътрудничество в областта на туризма

turizamМинистърът на туризма Николина Ангелкова и министърът на икономиката на Португалия Антонио Перес де Лима подписаха Споразумение за сътрудничество в областта на туризма. Те положиха своите подписи под документа по време на 21-вата Генерална асамблея на Световната организация по туризъм (СОТ) в Меделин, Колумбия и в присъствието на Талеб Рифай, генералален секретар на СОТ.

„За първи път България има свое министерство на туризма и за нас е важно да се учим от най-добрите в прилагането на най-успешните международни практики в сектора“, подчерта министър Ангелкова по време на церемонията по подписването. Тя акцентира, че страни като Португалия с традиции в туризма и добри професионални училища могат да са изключително полезен пример за България. „Маркетинговата стратегия на Португалия е много успешна и дава сериозни резултати в привличането на туристи. Бихме искали да почерпим от опита ви и да реализираме едно ефективно сътрудничество“, допълни българският министър.

По силата на документа България и Португалия ще насърчават обмена на информация и опит в няколко основни направления – маркетингово планиране, туристическа реклама, статистически проучвания и образователни програми, както и осъществяването на проекти, свързани с качеството на туризма, устойчивото му развитие и хотелиерските дейности. Двете страни ще насърчават двустранното партньорството на предприемачите в туризма и техните организации, за да привличат повече туристи и да разширяват инвестициите в сектора.

По време на форума в Меделин министър Ангелкова се срещна и със своя хърватски колега Дарко Лоренцин. Двамата министри обсъдиха възможностите за двустранно сътрудничество и обмена на ноу-хау в сферата на маркетинга, националната реклама и привличането на туристи. Акцент в разговора бяха концесиите на плажовете в двете държави и успешните практики на Хърватия в тази дейност. Българският министър сподели, че от 2016 г. за концесионирането на плажовете у нас ще отговаря Министерството на туризма и в момента се работи върху нова концепция за концесиониране на плажовете и необходимите законодателни промени за прилагането й.

Министър Лоренцин обясни, че в Хърватия плажовете са разделени на различни категории според интересите на гостите. Туристите могат да избират между плажове за родители с деца, градски плажове за разходка, плажове със забавни програми за младежи, романтични плажове, за спорт и отдих, за нудисти, еко плажове и др.Министър Ангелкова сподели, че и в България се обмисля функционално разделение на отделните плажове и затова опитът на държави като Хърватска, ще е много полезен за България.

Двамата министри се обединиха около идеята за създаване на общ балкански туристически продукт, който да отговори на търсените от азиатските туристи комбинирани маршрути в Европа. Насърчаването на круизния туризъм, заложен като акцент в Дунавската стратегия, е също начин за привличане на повече туристи от Азия и Близкия изток, обясни още министър Ангелкова.

Източник: Tourist Media

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s