Археолози от Бургас разкриха уникален медальон в крепостта Порос

porosАрхеологическите проучвания на екип на РИМ-Бургас на територията на крепостта Порос (известна и като Форос) разкриха уникален медальон, който доказва значимостта на укреплението за историята на ранното християнство по южното Черноморие.

Работата на археолозите бе съсредоточена върху римската вила с хипокауст от ІІІ в., открита още през 2013 г., върху която през VІ-VІІ в. е бил построен ранновизантийски комплекс, съобщават от пресцентъра на РИМ-Бургас.

В една от сградите от VІ в. е открита отводнителна система от канали и шахта за отвеждане на отпадни води директно в морето. Открити са питоси за съхранение на селскостопанска продукция и огнища. Само през този сезон са открити близо 200 находки. В сградите от VІ-VІІ в. са открити монети от всички императори от VІ до началото на VІІ в., сред които се отличават тези на Анастасий, Юстин І, Юстиниан Велики, Юстин и София, Тиберий Константин, Тиберий Маврикий, Фока. Намерени са още костени апликации, шила и глинени лампички, както и дръжка от много голяма глинена лампа с изображение на равнораменен кръст. В момента откритите находки се приготвят за лабораторна консервация и реставрация.

Уникалният бронзов медальон е разкрит в една от сградите от VІ в. Централното лицево изображение представя равнораменен кръст, около който са изобразени още 7 равнораменни кръста. Подобни медальони са били изработвани от бронз, сребро и злато за украса на култови съдове, чаши, потири, блюда, мащехранителници и др.

По форма и украса медальонът от Порос е изключително близък с едно изображение от църквата Сан Витале в Равена. На една от мозайките там е изобразен олтар на църква по време на богослужение. На покривката на олтарната маса се виждат медальони с кръгла форма, чието централно изображение на равнораменен кръст е също както на медальона от п-в Порос.

За значимостта на откритието говори фактът, че през дългогодишните разкопки на големите късноантични градове като Несебър, Созопол, Деултум, Ахтопол, Урдовиза и изобщо по цялото Южно Черноморие подобна находка не е откривана,коментират от РИМ-Бургас.

Източник: Tourist Media

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s