Археолози разкриха ценни монети при разкопки в античното селище Фармакида

farmakidaЕкип от археолози, работещи по проучването на античното селище Фармакида, предхождащо днешния град Приморско, са открили монетно съкровище от края на ІІ в. пр.н.е. – началото на І в. пр.н.е. в останките на централната крепостна кула, съобщават от пресцентъра на Националния исторически музей.

Намереното съкровище се състои от бронзови и сребърни монети на Аполония Понтика и монети на Александър Македонски, сечени след смъртта му, поради голямото търсене. Засега са открити 20 монети, но се очаква броят им да се увеличи след пълното разкопаване на кулата. Предполага се, че тук се е намирала „касата” на управителя на крепостта, която при превземането й е останала в обхванатата от пламъци кула.

Това монетно съкровище бележи и края на живота на крепостта, за разлика от други подобни крепости тук той не е възобновен в следващите исторически епохи. Датировката на монетното съкровище показва, че това е станало при похода на римския пълководец Марк Лукул в 72 г. пр.н.е. срещу понтийския цар Митридат VІ.

Източник: Tourist Media

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s