98% от българските плажове са с чисти води

plajaВ България 98% от плажовете са заобиколени от чисти или задоволително чисти води според доклада на Европейската комисия, който проследява състоянието на водите за къпане на плажовете. Това заяви пред БНТ министърът на околната среда и водите Ивелина Василева и допълни, че според същия доклад този процент в Европа е 94.

По нейните думи изграждането на пречиствателни станции по морето е сред приоритетите на повереното й министерство. Нови станции има в Бургас, Варна, Поморие, Созопол, Царево, но трябва да продължи инвестицията в по-малките населени места, съобщава Дневник. Пред завършване е и изграждането на пречиствателната станция на Златни пясъци.

Министър Василева допълни, че следващата година плажовете със син флаг в България ще бъдат повее , защото приоритет е даден на изграждането на необходимата екоинфраструктура по Черноморското крайбрежие. „За нас е много важно водите за къпане да бъдат чисти и да няма рискове за здравето на хората. Затова много средства са заделени за пречиствателни съоръжения, за разширяването на ВиК мрежата” допълни Ивелина Василева.

Източник: Tourist Media

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s