Българските потребители ползват евтин роуминг само след предварителна заявка

roumingБългарските потребители трябва изрично да заявят ползването на евтротарифа за роуминг преди пътуване в чужбина, за да се възползват от наложените от ЕК пределни цени за тази услуга – изходящо повикване по 0,19 евро, входящи разговори по 0,05 евро и изпращане на есемес по 0,06 евро (без ДДС), съобщава Дарик.

Според информация от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията изборът на тарифа за ползване на роуминг зависи от клиента. Той не е задължителна част към всеки договор, а се избира индивидуално. Ако потребителят не е активирал преди пътуването си т.нар. евротарифа, то таксуването става по цени на друга тарифа.

Освен предварителната заявка за ползване на евротарифа, българите, които пътуват в чужбина, трябва да настроят ръчно телефона си към доставчик, който е в партньорската мрежа на съответния оператор в България, за да се възползват от ниските цени.

С решение на Европейския парламент таксите за роуминг в ЕС ще отпаднат от 15 юни 2017 г., като тарифите на мобилните оператори ще са еднакви за абонатите им независимо дали те са в страната, където живеят, или пътуват в други държави – членки на съюза.

От април 2016 г. роумингът в ЕС ще стане по-евтин, като операторите ще могат да начисляват само определена допълнителна такса към националните си тарифи: до 0,05 цента на минута за мобилен разговор, до 0,02 цента за текстово съобщение и до 0,05 цента за един MB данни (без ДДС).

Източник: Tourist Media

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s