ЕК разпространи полезни съвети за пътуващите европейци

turistiВъв връзка с настъпилия сезон на активни пътувания в чужбина представителството на Европейската комисия в България публикува на сайта си полезна информация за различните насоки, в които работи ЕС, за да подпомогне и окаже нужната закрила на пътниците в ЕС.

В случай на нужда от линейка, пожарна или полиция, безплатният номер за целия Европейски съюз е 112. Спешният телефонен номер за съобщаване за изчезнали деца е 116 000.

При пътуване в страна извън Европа, в която няма нито посолство, нито консулство на държавата, от която е, при нужда туристът може да се обърне към което и да е консулство или посолство на друга държава от ЕС. Също така всеки гражданин на ЕС има право на помощ в кризисни ситуации — при евакуация държавите от ЕС са длъжни да помогнат на всеки гражданин на съюза така, както биха го направили за собствените си граждани.

В случай на болест или злополука по време на пътуването си в страна от ЕС, Исландия, Лихтенщайн, Норвегия или Швейцария, гражданите на съюза имат право на медицинска помощ. За тази цел е необходимо да носят със себе си своята Европейска здравноосигурителна карта (ЕЗОК).

Според Директивата за пакетните туристически пътувания, която защитава европейските потребители, които резервират туристически пакети, потребителите имат право на пълна информация преди резервацията, право на прехвърляне на резервацията на друг човек, в случай на невъзможност за пътуване, и право на връщане на платената сума и на репатриране, ако организаторът фалира.

Благодарение на правилата на ЕС, ако пътуването има голямо забавяне, транспортното дружество, с което потребителите пътуват, трябва да им предостави подходяща информация и помощ. Също така, при определени обстоятелства, може да имат право на компенсация. Ако пътуването е отменено и се наложи да се отседне в хотел далеч от крайното местоназначение, транспортното дружество следва да заплати за престоя в хотела.

Източник: Tourist Media

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s