Над 10 хил. души посетиха българския туристически панаир в Париж

панаир парижПовече от 10 хил. парижани и туристи от цял свят посетиха туристическия панаир ”България – традиции и култура”, който се проведе в сърцето на Париж – на площад „Пале Роял“ срещу музея Лувър от 3 до 5 юли. Тридневният туристически форум се организира за първи път от Министерството на туризма, Софийска община и Френския културен институт.

„ Огромният интерес, който предизвикахме сред французите и чуждестранните туристи, е поредното доказателство, че България е в центъра на туристическата карта. Щастлива съм, че толкова много хора дойдоха да послушат българските народни песни, да играят хоро с танцьорите от ансамбъл Пирин, да опитат родната кухня и да правят мартеници в арт ателиетата. Тракийските богатства и изложбата “Епопея на тракийските царе – археологически открития от България“, подредена в Лувъра, успяха да грабнат вниманието на гостите и жителите на Париж, а този цветен тридневен панаир стана естествено продължение на туристическия интерес към България. Вярвам че подобни фестивали, които позволяват на туристите да се запознаят отблизо с традициите, културното и кулинарно наследство на страната са изключително добра реклама на България и могат сериозно да подпомогнат привличането на повече туристи у нас“, каза министърът на туризма Николина Ангелкова.

В програмата на тридневното събитие бяха включени ателиета за калиграфия, грънчарство, изработване на ароматни български сапуни и мартеници, специална игра, свързана с експозицията на тракийските съкровища в Лувъра, фолклорни изпълнения на ансамбъл “Пирин”, кулинарни презентации на традиционни български ястия и др.

Културният, еко, селският и кулинарен туризъм се оказаха сред най-търсените от французите и гостите на Париж, които посетиха българския панаир. В родината на висококачественото вино и богатото разнообразие от сирена, българските розе, червено и бяло вино, както и натуралното саламурено сирене бяха високо оценени от парижани.

 

Източник: Tourist Media

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s