Нова антична крепост е разкрита край Ропотамо

image015В близост до Приморско археологът на Националния исторически музей (НИМ) д-р Иван Христов е разкрил напълно неизвестна до сега крепост, разположена на хълм над един от завоите на река Ропотамо на площ от около три декара, съобщават от пресцентъра на НИМ.

Крепостта, която се явява античен предшественик на Приморско вече е обект на усилени археологически разкопки – резултат от договор за сътрудничество между НИМ и Община Приморско чрез който двете страни ще си поделят разходите. Засега двете страни дават по 10 000 лева за разкопките.

Към момента е разкрита част от крепостната стена, жилища, покрити с керемиди и каменен кръг в чиито център са открити тракийски керамични урни, украсени с релефи на бичи глави. Открити са сребърни монети на съседна Аполония и на Маронея – античен град държава на Мраморно море.

Името на крепостта се е запазило до наши дни. В стари карти на Горското стопанство д-р Иван Христов е открил, че крепостта се е наричала Фармакида. В превод от старогръцки името означава лечител или лечителка.

Култа към лечебни божества и светии е много силен по Южното Черноморие. В Созопол Аполон е бил тачен като Иятрос, т.е. лекар. Света Анастасия носи името по икони в Поморие, Бургас и Созопол Фармаколития, т.е. лечителка.

 

Източник: Tourist Media

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s