Министър Ангелкова обсъди с бранша и местната власт Наредбата за сертифициране на спа центровете

SPA-Oasis00+PSПрез юли месец ще е финализиран проектът на Наредбата за условията и реда за сертифициране на спа, уелнес и таласотерапевтичен център и за изискванията към персонала към тях и ще бъде внесен за одобрение от Министерски съвет. Това съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова на среща с представители на Министерството на здравеопазването, местната власт и туристическия бранш за обсъждане на подзаконовия нормативен акт.

Към момента в Министерството на туризма са получени шест предложения от бранша и представители на местната власт, като повечето от тях са взети предвид. „Това, което няма да допуснем, е компромис с качеството, особено когато става дума за здравето на хората“, подчерта министър Ангелкова. По думите й в тази връзка е обърнато специално внимание на подготовката на кадрите, които работят в тези специализирани центрове, и условията, на които трябва да отговарят. Участниците в срещата се обединиха около мнението, че наредбата поставя добри условия за развитие на този вид туризъм в България, което да ни направи още по-конкурентни на международно ниво.

Николина Ангелкова акцентира и върху нуждата от фокус при рекламата на родните спа дестинации. „Преди дни се върнах от посещение в Китай, където имат голям интерес към здравния туризъм. Подобни разговори имах и при посещението си в Азърбайджан“, каза министър Ангелкова. Според нея България има реален шанс да започне да приема туристи по техните социални програми, но трябва да се консолидираме на национално ниво кои дестинации искаме да им предложим и да сме убедени в качеството на туристическата услуга, което предлагат.

Това е първата наредба, която регламентира тези условия в България, и беше чакана десетилетия от бранша. С нея специализираните обекти се извеждат самостоятелно извън общата наредба за категоризиране и прекатегоризиране на местата за настаняване и заведенията за хранене, което поставяше бизнеса пред сериозни проблеми в работата му. Право да ползват съкращението „спа“ сега ще имат само сертифицираните по наредбата обекти. Участниците в срещата се обединиха около мнението, че така ще се повиши качеството на услугите, които те предлагат според международните стандарти, и ще бъде прекъсната порочната практика всеки хотел с басейн да може да се нарича „спа център“. Потребителите ще знаят какво да очакват, когато плащат за този тип услуга, и къде могат да я получат. Затова ще бъде създаден и регистър на сертифицираните центрове като част от Националния туристически регистър. Той не само ще легализира този сектор, но и ще дава информация за разнообразието от услуги, които извършва.

 

Източник: Tourist Media

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s