Средновековна България оживява в крепостта Царевец

CarevecВелико Търново ще е домакин на Фестивал на историческите възстановки „Средновековна България“. Събитието е част от програмата за Националните чествания, посветени на 830-годишнината от въстанието на болярите Петър и Асен и възобновяването на българската държава, съобщават от пресцентъра на Община Велико Търново.

Всеки месец през лятото, в рамките на един уикенд, по максимално автентичен начин ще бъдат представени битът, занаятите, изкуството, военното дело и културата през Средновековието в България, Византия, Латинския свят и Ориента. На финала през октомври ще бъдат пресъздадени всекидневието на Търновград и моменти от обявяване на въстанието на болярите Петър и Асен на 26 октомври 1185 година.

Първото събитие е на 27 и 28 юни. На крепостта Царевец ще бъдат демонстрирани занаятчийски технологии от XII – XIV век – горещо и студено коване, точиларство, обработка на кожа, производство на пергамент и хартия, монетосечене, дърворезба, ножарство, плетене на дантела и на колани на кори. Посетителите ще видят как е изглеждала и каква е била подредбата на средновековна походна шатра и ще могат да се включат в различни състезателни игри и стрелби с лък и арбалет. На място ще бъде представена средновековната българска кухня – ще се приготвят ястия по стари рецепти и ще се пече безквасен хляб на плоча.

Второто събитие от фестивала ще започне вечерта на 10 юли в двора на църквата „Св. 40 мъченици“ и манастира Великата Лавра, където великотърновския клуб „Традиция“ ще пресъздаде поклоннически лагер. В следващите два дни, 11 и 12 юли, на Царевец ще има различни забавления и работилници за деца и възрастни, в които ще се изработват кожени изделия, торбички и медальони по старинни технологии, уроци по калиграфия и реставрация на керамични съдове и др.

В края на месец август, на 29 и 30 август, акцент във фестивалната програма ще са различните занаяти от българското Средновековие и демонстрациите на битки – между мечоносци и копиеносци, превземането на кула и др.

Вход свободен за фестивала, заплаща се само входна такса за архитектурно-музеен резерват „Царевец“.

 

Източник: Tourist Media

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s