Намерени са мъртви птици в района на разлива в защитена местност ВАЯ

photo_verybig_1455647Нощна чапла и множество ларви и възрастни екземпляри на риби и земноводни, включително и на защитената жаба сирийска чесновница са сред жертвите на петролния разлив в непосредствена близост до защитена местност „Вая“, съобщават от Българско дружество за защита на птиците.

Територията около разлива е ключова за хранене на гнездящите в защитената местност сиви и ръждиви чапли и особено на нощните, които тази година са над 90 двойки. В прилежащите тръстикови масиви се храни и големият воден бик, който също гнезди в защитената местност.

Съществува вероятност замърсените от петролния разлив води да са навлезли в западните части на защитена местност Вая и да са нанесли щети на обитателите на защитената местност и техните местообитания.

Българска фондация Биоразнообразие и Българско дружество за защита на птиците ще продължат да следят състоянието на езерото Вая и още в следващите дни ще организират специална проверка в района на защитената местност, за да установят има ли други пострадали видове и техни местообитания.

 

Източник: Tourist Media

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s