Започна реставрацията на Голямата базилика в Плиска

Pliska_mainПроцесът по възстановяване на Голямата базилика в Плиска започна, съобщава директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров. Първият етап на възстановяването на базиликата ще бъде завършване на археологическите разкопки в нея. Надеждите са на дъното на Свещения кладенец в малкия храм мартирий да бъдат открити църковните скъпоценности и мощите на Св.Боян Енравота – най-големия син на хан Омуртаг.

Общата сума на археологическите разкопки и възстановяването е около 8-10 милиона. Провежда се дарителска кампания за набиране на средствата. Очаква се археологическите разкопки да завършат за около месец и веднага след това с обществена поръчка да се определи фирмата, която ще извърши частичната реставрация на храма. Според Божидар Димитров, ако се осигурят пари, възстановяването на сградата ще приключи за около година.

Голямата базилика в Плиска е построена от цар Борис І веднага след покръстването в 865 г. по западноевропейски план. Предполага се, че е уголемен вариант на папската катедрала „Сан Пиетро”. Храмът в Плиска е най-голямата християнска църква в Европа дълга е 102.50 м. и широка 30 м.

 

Източник: Tourist Media

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s