В София ще бъде създаден Световен музей на туризма

21c3e249658bf46a10584dc18218e4edМинистерството на туризма получи одобрението на Световната организация по туризъм (СОТ) за създаването в София на Световен музей на туризма, който да е под нейната егида, съобщават от пресцентъра на министерството.

Това е голяма възможност за нашата страна и вече имаме подкрепата на Столична община, като предстои да работим по концепцията му с Министерството на културата. Това съобщи в Панагюрище министърът на туризма Николина Ангелкова по време на старта на кампанията „Чудесата на България“, която се организира от в. „Стандарт“.

Прогнозите на Министерството на туризма сочат, че всички инициативи за насърчаване на вътрешния туризъм ще спомогнат за задържане на положителната тенденция за ръст на нощувките на българите в страната. „Според предварителните разчети се очаква до края на 2015 г. те да достигнат 3,3 млн., или ръст от около 5% спрямо миналата година“, каза министър Ангелкова.

По думите й Министерството на туризма работи последователно за насърчаване на вътрешния туризъм още от създаването си. „Стартирахме кампанията за 50-те малко познати туристически обекти, която се финансира по ОП „Регионално развитие“. Тази седмица започнахме и съвместна кампания с израелското посолство, която е на принципа на публично-частното партньорство“, допълни министър Ангелкова. Тя заяви, че вече са готови и 8-те културно-исторически маршрута, които обхващат територията на цялата страна. Предстои да се разработят и рекламни материали за тях, за да станат още по-разпознаваеми.

Николина Ангелкова припомни, че основен акцент в политиката на министерството през тази и следващата година е културно-историческият туризъм, защото страната ни има огромен потенциал в тази сфера. Допълнителен фокус на международно ниво се привлича и от изложбата в Лувъра на тракийските съкровища по българските земи. В нея се представя и уникалното златно съкровище от Панагюрище. „Предварителните ни анализи и разчети показват, че очакваме около 5% ръст вследствие и на тази експозиция“, посочи Николина Ангелкова.

По думите й генералният секретар на СОТ Талеб Рифай, при последното си посещение, в България е споделил, че България разполага с изключително добри условия за развитие на туризма в сравнение с други държави, но ни липсва достатъчно реклама. „Една от основните цели на министерството е да увеличим тези средства, включително и по линия на публично-частните партньорства, за да може марката „България“ да се наложи по света и да бъде разпознаваема“, обобщи министърът на туризма.

 

Източник: Tourist Media

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s