Природни маршрути привличат туристи в Странджа

Reka_Veleka_Al_IvОще един интерпретативен маршрут от общо 11 в ПП „Странджа” беше официално открит в рамките на проект „Устойчиво управление и устройство на ПП „Странджа”. Новият маршрут „Птици” започва в с. Синеморец, следва десния бряг на река Велека и преминава през Защитена местност „Устие на река Велека“.

Преходът по маршрута предлага живописни гледки и отлична възможност за наблюдение на водолюбиви птици. Изградени са точки, които привличат вниманието с информация за птичето многообразие в района. Една от спирките по маршрута дава възможност за теренно наблюдение. За целта е изградена специална пейка. От тази информационна точка вероятността да се види един от най-красивите представители на пернатите – земеродното рибарче, е много голяма.

По време на миграция в района на ПП „Странджа” могат да се наблюдават 5 световно застрашени вида – малкият корморан, къдроглавият пеликан, белооката потапница, ливадният дърдавец и водното шаварче.

Проект „Устойчивото управление и устройство на природен парк „Странджа” трябва да приключи до края на октомври. До момента са изготвени доклади и оценки за състоянието на местообитанията и целевите видове. На тяхна база са реализирани опазващи, възстановителни и превантивни мерки. Проведена е разяснителна кампания за природозащитната и стопанска стойност на защитени видове животни и местообитания и са поставени информационни табели за превантивно опазване.

Изградените интерпретативни, познавателни и туристически маршрути значително повишават интереса от страна на туристите към парка. Подновена е маркировката и са обезопасени съществуващите туристически маршрути и са изградени веломаршрути. Разработени са тематични мултимедийни презентации за природозащитната стойност на парка, изготвени са и аудиопътеводители за 5 маршрута на български и английски език.

В помощ на местните жители е разработен наръчник за устойчиво ползване на земеделски земи, свързано с опазване на влечуги, птици и дребни бозайници. Създадена е Стратегия за природосъобразен туризъм и е изготвен Стандарт за парковата инфраструктура.

 

Източник: Tourist Media

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s