Изложба в АЕК Етър представя народната астрономия и метеорология

astronomiqНа 10 юни в Изложбена зала при Архитектурно-етнографски комплекс „Етър” ще бъде открита интерактивната изложба „Народна астрономия и метеорология” на Регионален етнографски музей – Пловдив. Изложбата ще бъде представена в АЕК „Етър” през юни и юли.

„Народна астрономия и метеорология” илюстрира народните представи за звездното небе, слънцето, луната, звездите и кометите, както и за метеорологичните явления като дъжд, сняг, светкавици, мълнии, дъга, мъгла, роса, облаци, вятър и др.

Народната астрономия включва вековни наблюдения на предците ни върху звездите и съзвездията, откриване на космически цикли, които имат въздействие върху растежа и живота на земята, допълват от АЕК „Етър”. Народната метеорология се състои в предсказването на времето по растенията, животните или природните явления.

В изложбата са представени много интересни методи за познаване на времето по природни явления, растения и животни. Посетителите ще имат възможност да се научат как се правят гадания и магии, да преоткрият съзвездията по интерактивен макет на северната небесна полусфера, да се забавлявате с гатанки, приказки, и още много други.

 

Източник: Tourist Media

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s