Пловдив е официално Европейска столица на културата 2019

tumblr_static_logo-engСъветът на ЕС официално утвърди Пловдив за Европейска столица на културата за 2019 година, съобщава БТА, като с това градът под тепетата стана първият български град с подобен статут.

Кметът на Пловдив Иван Тотев уточни, че това е огромна възможност за популяризирането на българската култура. Той подчерта, че в града е започнала работа преди обявяването на номинацията, защото развитието чрез културата е ключово за града.

Бюджетът за превръщането на Пловдив в европейска културна столица е 34 милиона евро, от които 20 милиона лева са осигурени от държавата, три милиона лева са предоставени от Европейската комисия, а останалите средства са общински и от смесено финансиране с участието на частния капитал. Според Иван Тотев градът ще вложи в развитието си в следващите години повече от посочената обща сума.

Амбициите ни са Пловдив да защити достойно името на България и да променим нашия град. Възнамеряваме в следващите години общи инициативи с останалите кандидатствали градове (Бургас, Шумен и Русе), отбеляза кметът. Той съобщи, че в Пловдив се надяват броят на туристите, които ще посетят града през 2019 г., да достигне три милиона души. Тотев уточни, че засега едва 2-2,5 на сто от туристите у нас идват заради културата на страната и изрази надеждата тази бройка да нарасне.

 

Източник: Tourist Media

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s