Допълнителни служители ще подпомагат работата на българските консулски служби

logo_bulgaria_09_3Министерството на туризма преведе 331 хил.лв. от бюджета си на Министерството на външните работи, с които ще бъде осигурена работата на допълнителните служители и наети местни лица в българските консулски служби в Москва, Санкт Петербург, Киев, Одеса, с което ще се отговори на очаквания ръст на „last minute”записванията от Русия и Украйна. С допълнителни експерти ще бъдат обезпечени и консулските ни отдели в Кишинев, Минск, Техеран, Бейрут, Астана, Тбилиси, Истанбул и Бурса.

Подсилените екипи ще осигурят бързо и безпроблемно обслужване на групи и индивидуални туристи и ще спомогнат за стимулиране на нови записвания от споменатите региони. Средствата ще помогнат да се повиши оперативността и конкурентоспособността на административните услуги.

Посочените консулски служби са в традиционни генериращи пазари за страната ни през лятото или са с перспективи за развитие. По данни на НСИ през лятото на 2014 г. (юни-юли-август) България е посетена от около 480 хил. руски граждани и над 180 хил. украинци. Беларус е на девето място по брой чуждестранни туристи в страната ни с над 120 хил. души. Турция е осма, но е много перспективен за нас пазар и отчита ръст от 16% с близо 130 хил. туристи. Казахстан също бележи ръст от близо 10% с над 6 хил. туристи. Увеличението на ливанските туристи за този период е било 7% с над 3600 гости, а пазар Иран бележи 83% ръст с над 7500 души. През миналото лято у нас са гостували около 4600 грузински туристи.

Обезпечаването на консулските служби с допълнителни служители е поредна стъпка на Министерството на туризма за преодоляване на очаквания спад от руски и украински туристи. Припомняме, че още в началото на месец февруари т.г. бе договорено с Министерството на външните работи да бъдат облекчени процедурите за издаване на визи за руските граждани. Паралелно с това се използват всички възможности за задълбочаване на сътрудничеството и увеличаване на туристопотока между България и Русия. Доказателство за това е и приемането на официалното представителство на България в Русия за асоцииран член на Асоциацията на руските туроператори (АТОР).

Всичко това вече дава резултат и по данни на туристическото ни представителство в Москва, руски туроператори отчитат, че се запазва положителната нагласа на местните клиенти към туристическите пътувания в България. Добър е интересът на руснаците към офертите за организиран детски и семеен отдих у нас.

 

Източник: Tourist Media

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s