Нощувките в София са най-евтини в цяла Европа

Bristol_hotel_location_01Доклад „Хотелски пазар София 2015“ предостави статистически данни за българската столица като туристическа дестинация и тенденциите за развитието на хотелиерския бизнес в нея.

От доклада става ясно, че цената на нощувките в София остава най-ниската в цяла Европа, според Trivago Index от края на миналата година. Броят на пристигналите лица и реализираните от тях нощувки се увеличава, но средната продължителност на престоя на посетители все още е твърде малка.

През последните няколко години тя винаги е била между 1,71 и 1,78 нощувки на престой, което отразява основно бизнес пътуванията в София. В сравнение с други градове, които са международни бизнес центрове, и в които средната продължителност на престоя е между 2,1 и 2,4 нощувки, средният престой в София е много кратък.

Но цялостното нарастване на броя на нощувките реално не е довело до положителна промяна на хотелския пазар. Заради допълнителния брой легла (нови хотели и подобряващото се представяне на общностите за споделяне на места за настаняване), появяващи се на пазара, конкуренцията между хотелите се запазва и заетостта и средната цена на нощувка (ADR) продължават да намаляват.

От доклада става ясно, че предлаганите в уебсайта за резервация на нощувки airbnb.com места за настаняване, формират „най-големия хотел” в София. Броят им е 409 (и допълнително 120 около града) като разполагат с общо над 1700 легла. Това е между 4-5% от пазара в София. Средната цена на апартамент в столицата, предлаган в уебсайта, е 43 евро.

 

Източник: Tourist Media

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s