Слънчев бряг АД и община Несебър в спор за държавна земя

fbaef0c27cc323a2053d6265198ce7b1В съобщение изпратено до медиите от ръководството на „Слънчев бряг” АД се казва, че дружеството ще сигнализира прокуратурата за опити да бъде заграбена незаконно държавна земя разположена около централния вход на южния плаж до Несебър.

Терените с обща площ около 14 дка са собственост на акционерното дружество, притежаващо инфраструктурата на най-големия морски курорт в България. Собствеността е уредена с Акт за държавна собственост 2600/1995 г. със съответни граници на терените. Земята е включена от този момент до днес в капитала на държавната фирма. Една част от терените са реално пясъчни дюни и върху тях са разположени плажни съоръжения.

Алармирането на съответните органи е предизвикано от неочаквано входиране на точка в дневния ред на предстояща сесия на Общински съвет в Несебър, която засяга предложение за изменение и изработване на ПУП-ПРЗ, който включва въпросните терени, с цел бъдещо строителство, което неизбежно ще засегне и пясъчни дюни.

В отговор на твърденията на „Слънчев бряг” АД от Община Несебър беше заявено, че нищо няма да се застроява и заграбва, още по-малко върху държавни терени, няма да има т.нар. „Дюнигейт“.

Според представители на общината промените се изискват във връзка с искане от заинтересовано лице, носител на вещно право за единия имот. При процедурите, предвидени в Закона за устройството на територията, при наличието на такова предложение, което засяга и общински имоти, то задължително трябва да се внесе за обсъждане в Общинския съвет.

С тази промяна се цели урегулиране на подхода от Несебър към Северния плаж, защото се установява, че подробният устройствен план, който действа, не отговаря нито на кадастралната карта, нито на специализираната карта за плажовете, изготвени наскоро от МРРБ и Агенцията по кадастъра. По сега действащия ПУП подходът преминава под сграда, собственост на АПИ, и промяната цели подходът към плажа да бъде процедиран в друга част на имотите.

 

Източник: Tourist Media

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s