Долината на тракийските царе ще стане част от световното културно наследство на ЮНЕСКО

Sevt-III-zlatna-plochka-kraglaНа среща на делегацията на община Казанлък, придружаваща находките от Долината на тракийските царе изложени в Лувъра, с генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова сана ясно, че Празникът на розата в Казанлък има възможност да се включи в нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО до края на годината.

Ирина Бокова подчерта, че Казанлък е емблематичен с розата и Казанлъшката тракийска гробница и увери, че включването на Долината на тракийските царе в списъка на световното културно-историческо наследство в обозримо бъдеще е напълно реално. Според информация от кмета на община Казанлък Галина Стоянова комплексът от тракийски паметници в Долината има шанса да влезе в индикативния списък на ЮНЕСКО през януари 2016 г.

Община Казанлък е подготвила необходимите документи и процедурата е в ход. Очаква се специалисти на ЮНЕСКО лично да посетят Долната на тракийските царе за експертно становище.

Откритите в могилата Голяма Косматка бронзова глава на Севт III, златният венец и всички ювелирни съкровища от времето на Одриското царство със столица Севтополис са в центъра на изложбата „Епопея на тракийските царе. Археологически открития в България“, която се провежда в емблематичния парижки музей Лувър до 20 юли.

Предвижданията са, че 4 млн. посетители ще видят тракийските съкровища, открити по българските земи, изложени в зала „Ришельо“. Всички тези хора са потенциални туристи в Казанлък и Долината на розите и тракийските царе както по време на Празника на розата, на Празниците в долината на тракийските царе и през цялата година, коментират от пресцентъра на общинската администрация.

 

Източник: Tourist Media

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s