България ще работи за насърчаване на круизния туризъм

89396a037e8911c8fd19cd0bed68b619-1024x754Министерството на туризма работи за подписването на декларация за насърчаване на речния круизен туризъм стана ясно по време на срещата на министър Николина Ангелкова с представители на местната власт и туристическия бранш от региона на Видин.

Министър Ангелкова коментира, че през 2014 г. над 22 хил. круизни туристи са посетили Видин. През 2015 г. се очакват 181 речни туристически кораба във Видин, което е около 10% ръст в сравнение с миналата година.

„Трябва да се възползваме от тази възможност и общините да координират усилията си, за да предложат интересни обекти на тези туристи“, допълни Николина Ангелкова. Областната управа последователно работи в тази посока, като са установени връзки с германската област Ортенау и е изготвен индивидуален пакет за пристигащите круизни туристи. Пакетът включва посещения на исторически и природни обекти във Видин и Белоградчик.

„Видин и регионът трябва да използват потенциала не само на круизния туризъм, но и възможностите за вътрешен туризъм“, каза още министър Ангелкова. Министерството реализира мащабна кампания за насърчаване на вътрешния туризъм чрез популяризирането на 50 по-малко известни места, като от област Видин в този списък попадат Конакът и Кръстата казарма в град Видин, както и крепостта „Кастра Мартис“ в град Кула.

По данни на НСИ реализираните нощувки в област Видин през 2014 г. са били близо 46 500, от които 78% на български граждани. Средната продължителност на престоя на туристите е 1-2 нощувки. Броят на пренощувалите лица за този период е над 31 300, от които българите са били също 78%. Реализираните приходи от нощувки за миналата година са за над 1. 8 млн. лв., от които 86% са формирани от български граждани.

 

Източник: Tourist Media

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s