Министър Ангелкова откри изложението Културен туризъм 2015

865c0c0b4ab0e063e5caa3387c1a87416684438f5b814a062c530be97bca4551Близо 60% от туристите в световен мащаб избират културата или културното наследство като причина за своите пътувания, а според Световната организация по туризъм през 2020 г. културният туризъм ще бъде водещ. Това каза министър Ангелкова при откриването на XII Международно туристическо изложение „Културен туризъм 2015“ във Велико Търново. По думите й по тази причина фокус в рекламата на страната ни през 2015 г. са възможностите за културно-исторически туризъм.

По данни от 2014 г. около 40% от българите, пътували в чужбина, са го направили с цел културен туризъм, докато пътувалите в България с този мотив са били около 30%. „Амбицията ни е да обърнем посоката на тази тенденция“, подчерта Николина Ангелкова.

 

България е на челните места в Европа по брой исторически обекти и открити артефакти на територията й. „Трябва последователно да работим за популяризирането на това богатство. България има много какво да покаже и пред чуждестранните, и пред българските туристи. Убедена съм, че изложението във Велико Търново ще допринесе за постигането на тези цели“, каза още Ангелкова.

Според министъра така страната ни ще отговори и на тенденцията за ръст на културния туризъм в световен мащаб, а приближаващите великденски празници и ученическата ваканция са също добър повод за повече пътувания в страната. Предварителните записвания за този период показват засилен интерес от румънските граждани към Северното ни Черноморие. Същевременно обилните снеговалежи удължиха зимния сезон и планинските ни курорти отчитат голям интерес за предстоящите почивни дни предимно от българи и гости от съседните ни страни. „Това ни дава добър шанс да им предложим разнообразни възможности да опознаят българската култура и история. Сигурна съм, че на борсата във Велико Търново ще бъдат предложени много идеи в тази посока“, допълни министърът на туризма.

Международното туристическо изложение «Културен туризъм 2015» се провежда в изложбените зали „Рафаел Михайлов” със съдействието на Министерството на туризма. Това е най-мащабното българско изложение за специализиран туризъм с международно участие, което продължи от 2 до 4 април и има богата съпътстваща програма.

В него се включиха 78 български и чуждестранни представителя. Министерството на туризма показа национален рекламен щанд от 40 кв.м, в който участват 5 изложителя от туристически региони, културни институции, общини и др. Освен България сред останалите участници тази година са туристически компании и организации от ЮАР, Хърватска, Индонезия, Виетнам, Индия, Китай, Гърция, Русия, Румъния, Македония, Мароко и Корея. Програмата на борсата включи също дискусионна програма, филмов фестивал “На източния бряг на Европа”, национален конкурс „Чети и пътувай”, концерти и разнообразни атракции.

Източник: Tourist Media

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s