АИР Боженци организира празнична програма за Великден

Velikden-1-570x400В празничните дни от 10 до 13 април посетители на Архитектурно-историческия резерват „Боженци” ще имат възможност да се включват в разнообразна програма, подготвена за случая. В къща музей „Баба Райна“ всички посетители на Велики четвъртък и Велика събота са поканени да си нашарят яйца за вкъщи. Пак там може да се облекат в народна носия и да се снимат в автентичната обстановка на 18 век.

Във всеки от дните туристите ще могат да посетят къща-музей „Баба Райна”, къща-музей „Дончо Попов“, Менгема, Килийно училище, постоянната експозиция в Новото школо и гостуващата изложба от АЕК „Етър“ – „Кога си на кон хем седиш, хем ходиш – конят в бита на балканджиите“ в Старото школо. На Великден ще се състои тържествен концерт на мегдана на резервата.

По повод 155-годишнината от обявяването на Габрово за град, Община Габрово и местните културни институти, които съхраняват културно-историческото наследство на региона, организират изложба „Съхранени реликви за Габрово” в БАН-София.

В нея са представени знакови културни ценности, съхранили паметта за събития, личности, процеси в историческото развитие на селището. За пръв път извън Габрово ще бъдат експонирани най-старият ръкопис от ХІV в., Габровският препис на „История во кратце о болгарском народе славенском“ на габровеца йеросхимонах Спиридон и първите печати на града преди и след Освобождението.

 

 

Източник: Tourist Media

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s