Български общини представиха непопулярни туристически дестинации

iamgesasenova1-shoppedОт 25 до 29 март в Международен панаир Пловдив се проведе Изложба на общините 2015. В рамките на събитието бяха представени непопулярни туристически дестинации в страната, съобщават организаторите.

Сред забележителните обекти, представени по време на изложбата, беше средновековната църква „Свети апостоли Петър и Павел“ край драгоманското село Беренде. Храмът е включен в туристическия проект „Непознатата България – Откритието – Западните покрайнини“, обхващащ районите на Драгоман, Сливница, Брезник и Трън.

Малката църква е известна с уникалните си стенописи, но славата й се дължи и на факта, че е била убежище на цар Иван Асен ІІ. В нея той оставил атрибутите на царската си власт, когато отивал на сватбата на дъщеря си Белослава в Сърбия, защото имало опасност там да бъде убит. Според управата на община Драгоман в този храм е станала и една от венчавките на прочутия български владетел.

„Свети апостоли Петър и Павел“ не е единствената религиозна забележителност в региона, наричан Малката Света гора. Специален маршрут за поклоннически туризъм включва 10 църкви и манастири, а общо са над 45. Предлагат се също екологична и културна дестинация, както и комбинирана програма. В нея присъстват антично светилище, древен кладенец телескоп, представляващ храм обсерватория от ХІV-ХІІІ век преди новата ера, музей на киселото мляко и още 13 природни и исторически обекта.

Асеновград участва с три проекта: „Свещената порта на Родопите“ за архитектурно-историческия комплекс Асенова крепост, „Виа диагоналис – по пътищата на цивилизацията“ за общи културно-исторически и религиозни турове с общините Пловдив и „Родопи“, инициативи за опазване на биосферния резерват „Червена стена“, който е под закрилата на ЮНЕСКО.

Комбинирани туристически дестинации представиха и общините Луковит, Ябланица и Червен бряг, разработили съвместния проект „Магията на долина Панега“. Той акцентира на приключенски походи, тъй като в района е концентрирано най-голямото богатство на скални феномени у нас, които са на възраст над 120 милиона години. Любителите на екстремни преживявания могат да се забавляват с бънджи скокове, алпийско спускане, планинско колоездене, пейнтбол, офроуд, скално катерене и да се спускат в пещери.

 

Източник: Tourist Media

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s