Предлагат изключване от ЮНЕСКО на туристическите зони в Пирин

pirin-lsnina_banskoНа заседание на консултативния съвет за нов план на управление на Пирин беше решено да се поиска изключване на туристическите зони от ЮНЕСКО, съобщава „Стандарт”. Те остават в границите на НП „Пирин” и тяхното управление ще се осъществява съгласно Закона за защитените територии. По този начин над 90% от територията на парка остава забранена за човешка дейност и намеса, но същевременно се дава възможност за развитието на туризма.

Мотивите за предложеното изключване са, че през 2008 г. тогавашният министър на околната среда и водите разпорежда включването на допълнителни 12 хил. хектара от територията на Пирин, с което целият НП „Пирин“ става обект на ЮНЕСКО. Според експертите в консултативния съвет утвърдената тогава номинация е в ущърб на опазването на Пирин като обект на световното природно наследство. С изключение на 2.2% т.нар. буферна зона на останалата територия на парка е невъзможно развитието на туризма.

Според членовете на консултативния съвет Пирин е единственият случай в Европейския съюз, в който такава голяма територия изцяло е обект на ЮНЕСКО. Те коментират, че номинацията, изготвена през 2009 г. от МОСВ, е непрозрачна без провеждане на задължителните обществени обсъждания. Не са спазени принципите на Хартата за устойчиво развитие на ООН, съгласно която отчитането на социално-икономическите и демографски фактори, както и мнението и желанието на местните власти и общности е задължително.

 

Източник: Tourist Media

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s