Русия спира дотираните от държавата почивки в България

640_a69c3b1a1fea96a76b2d24214398fbbdВ отговор на наложените от ЕС и САЩ санкции във връзка с политическата криза в Украйна, Русия забрани на над 5 милиона служители на армията и службите за сигурност да почиват в България. Това съобщи депутатът от „БСП – лява България“ Петър Кънев, цитиран от „Труд”.

Освен налагането на забрана за почивки в българските курорти, Русия прекратява дотираните от държавата почивки за деца, пенсионери и ветерани в България. Тъй като заради инфлацията бюджетните средства за социални разходи са редуцирани сериозно, дотираните почивки ще се ползват само от малки групи, които ще летуват в Крим и Сочи.

От управата на санаторно-оздравителния комплекс „Камчия“, който е база на руското правителство, очакват проблеми със запълването на капацитета му. Спад очакват и в к.к. „Албена”. Традиционните за късната пролет и ранната есен балнеоваканции на служители на „Газпром“ са прекратени тази година. Загубата за българския курортен комплекс е 1 млн. евро, обясни пред „Труд” търговският директор на дружеството Маргита Тодорова.

Спадът от Русия и Украйна, който очаква туристическият бранш, трябва да се компенсира, каза вчера министърът на туризма Николина Ангелкова на среща с хотелиери във Велинград. Предприетите от правителството мерки са облекчение на визовите процедури за Украйна, Русия, Беларус и Турция, реклама в компенсиращи туристически пазари и силно рекламно присъствие в четири паневропейски телевизии. Има специална кампания в страните от Европа, Азия, а също и в Русия.

Заради очаквания над 50-процентен срив в броя руски туристи от туристическия бранш настояват България да търси компенсации от Брюксел.

Междинните данни показват, че заявките за почивки от Германия са с 5% повече, от Литва и Латвия – с 40%, със 7% от Полша, с 4-5 % от Франция и 10-15% от Австрия. Очакват се и повече заявки и от Румъния, Сърбия и Македония.

 

Източник: Tourist Media

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s