Нов проект представя културно-историческото наследство на Троян

8582a66bf8815d24d6e0fb3f1f0e70cdПроектът „Виа Траяна Балканика” ще представя по атрактивен начин културно-историческото наследство и природните дадености на Централна Стара планина в региона на Община Троян, съобщават от пресцентъра на местната администрация.

Главната цел на проекта е общината да се развива и утвърждава като конкурентна дестинация за целогодишен туризъм, като се използва пълноценно културно-историческият потенциал на региона.

В проекта ще бъдат включени пътуване по древен римски път, посещение на минерални извори, разглеждане на старинни крепости и др.

На заседание на междуведомствената комисия, в края на 2014 г., и на специализирания експертен съвет към Министерството на културата бе решено да бъде предложено на министъра на културата римската крайпътна станция Состра (в землището на с. Ломец) и раннохристиянската базилика „Св. Георги“ (в землището на с. Дълбок дол) да получат статут на паметници от национално значение.

В района на крепостта Состра, която се намира в границите на изключително добре запазен античен комплекс, разположен на важния за Римската империя път, свързващ Дунав (при с. Гиген) и Филипополис (Пловдив), ще бъде изградена археологическа база, посетителки център за туристите, път и паркинг.

Третият паметник, който също ще получи категорията „от национално значение“, е най-добре запазеното трасе от римския път в района на туристическото градче Беклемето в близост до Троянския проход. Трасето е истинска антична магистрала, широка 7 метра, с осева линия, с банкети и инфраструктура като наблюдателни кули и сгради, обслужващи търговския трафик в прохода през античността.

 

Източник: Tourist Media

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s