Тракийски артефакти от Несебър ще допълнят българската изложба в Лувъра

trakiiskoto-sukrovishte-SmallОсем древни несебърски артефакти ще бъдат показани на най-престижната българска изложба, която ще се открие на 15 април в Лувъра, съобщават от пресцентъра на Община Несебър.

Жителите и гостите на Париж ще могат да видят: три сими (вид архитектурни теракоти) с релефна декорация от глави на сатир, нимфа и палмети; артефакти от Гроб № 442 от некропола на Несебър – лекит (керамичен съд) с релефна украса, ойнохое (керамичен съд), теракота – женско протоме и две фигури; бронзова хидрия (съд за течности) от края на IV век пр. Хр. и мраморна плоча с посвещение към богинята Кибела.

Несебърските находки са включени в изложбата „Епопеята на тракийските царе: археологически находки от България“, която ще бъде разположена в четири от залите на крилото „Ришельо“ на Лувъра. Очаква се около 4 млн. посетители от цял свят да разгледат древните артефакти, открити по днешните български земи.

Експозицията „Епопеята на тракийските царе: археологически находки от България“ включва 1628 експонати от 17 български музея и ще представи пълния гробен инвентар на богатите погребения на тракийски аристократи от некрополите при Дуванлий, Калояново-Чернозем и Маломирово-Златиница, които илюстрират формирането на Одриското царство, икономическата мощ на владетелите му от V до началните десетилетия на III век пр. Хр.

Към българската изложба ще бъдат добавени още 20 експонати от фондовете на Лувъра и 11 други чужди музеи и културни институции, сред които са Британският музей, музеите в Неапол и Бари, Глиптотеката в Копенхаген, музея Прадо в Мадрид и др.

 

Източник: Tourist Media

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s