Министърът на туризма обсъди мерките за безопасност в планините

4309Министерството на туризма ще стартира информационна кампания за превенция и повишаване безопасността при практикуването на зимни спортове в планината. Това бе обсъдено по време на среща на министър Николина Ангелкова с представители на Планинската спасителна служба при БЧК, Българската федерация по ски, Сдружение „Българско ски училище“, Асоциацията по ски свободен и екстремен стил и Българската федерация по катерене и алпинизъм. Срещата бе инициирана заради повишената опасност от лавини.

„Знаете, че едно от първите неща, което направихме като ново министерство бе да изготвим и приемем наредба за обезопасяването и информационната обезпеченост на ски пистите“, каза министър Ангелкова. По думите й практикуването на зимни спортове, без да се спазват правилата, винаги крие рискове и трябва последователно да се работи за превенция и подобряване условията на безопасност.

Едно от най-важните неща е маркировката извън ски пистите, която да предупреждава и за опасността от лавини. Според Методи Тодоров, директор на Планинската спасителна служба при БЧК, хората практикуващи зимни спортове в планината са три категории – тези, които спазват стриктно маркировките и не напускат ски пистите, тези които могат да се отклонят случайно и такива, които целенасочено търсят силни усещания и се подготвят за това. Наличието на маркировка и предупредителни табели ще предпазват туристите превантивно, за да не попадат случайно в опасни участъци. Предложена бе идея и за създаване на ски паркове, в рамките на ски зоните, които да предлагат по-силни усещания за любителите на екстремното, но на места без рискове от лавина и други опасности.
„Ще работим активно за подобряване информационната обезпеченост извън пистите, като за целта ще проведем срещи и с представители на Министерството на околната среда и водите, местната власт и зимните курорти“, подчерта Николина Ангелкова. Ще инициираме и среща с Министерството на образованието, за да се обсъдят възможностите темата за безопасността в планините, да бъде застъпена в образователната програма още от най-ранна възраст, каза още министър Ангелкова.

Момчил Панайотов от Асоциацията по ски свободен и екстремен стил, подчерта, че в България има натрупан значителен опит, който трябва да се прилага. Той обясни, че статистически в нашата страна се случват по-малко трагични инциденти при лавина – средно по един на година, докато в редица страни в Европа тази цифра е много по-голяма. Сред една от причините за това, е ранното информиране и обучение на хората как да се държат в планината, каза Момчил Панайотов. Асоциацията е разработила и наръчник за скиори и сноубордисти за лавинната безопасност и организира обучения за практикуващите зимни спортове.

Според Петър Янков, председател на Сдружение „Българско ски училище“, трябва да бъде въведена и класификация за ски учителите. Част от тях предлагат да водят групи извън маркираните писти и трябва да бъдат допълнително обучени за опасностите от лавина.

Още в първите дни след трагичния инцидент от миналата седмица, при който трима души загинаха в лавина, Министерството на туризма публикува призив към практикуващите зимни спортове да бъдат отговорни, както за своето здраве и живот, така и за този на спасителите от ПСС и за другите туристи в планината. Ще продължат и срещите по темата за повишаване безопасността и превенцията при практикуване на зимни спортове в планината, като ще се предприемат и нормативни промени при необходимост.

 

Източник: Tourist Media

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s