Туристическият бранш сигнализира за провал на летния сезон

sinemorecОт туристическия бранш предупреждават, че предстоящият летен сезон е заплашен, ако държавата не подпомогне индустрията. Това стана ясно на среща на хотелиери и туроператори с вицепремиера Ивайло Калфин и зам.-министри от министерствата на туризма, строителството, вътрешните и външните работи, съобщава „Труд”.

Досега е отчетен 4,5-5% ръст на ранните записвания на немския пазар, който формира 60% от целия контингент. Очаква се спад от поне 50% на летуващите у нас и в цяла Европа руснаци. Всичко това ще доведе до истинска битка за всеки турист сигнализират от туристическия бранш.

„В нея Турция влиза с 6000 долара субсидия за всеки самолет с туристи, в Гърция чадърите и шезлонгите са безплатни, а у нас сянката е по-скъпа от нощувката“, коментира Гешо Любенов, управител на компанията „Турал“, която работи с руски, украински и белоруски туристи. По неговите думи българските хотелиери са намалили цените с близо 40% и до Нова година са предлагали най-евтините морски почивки в чужбина за руснаците. В момента обаче конкурентите ни давали по-ниски оферти.

Северните курорти нямат заявки от Русия и Украйна. „Записванията ще са в последния момент – 13-14 дни преди самата почивка. Затова трябва да издаваме визи за ден-два“, апелираха от бранша. МВнР ще командирова 58 служители в Москва, Санкт Петербург, Киев и Одеса. В руската столица ще може да се издават по 6000 визи дневно, а за туристи от Беларус, 70% от които идват с автобуси през Полша и Словакия, ще се издават Шенгенски визи.

Предложението на бранша да се премахнат концесиите за плажовете не беше прието от строителния заместник-министър Иван Аспарухов. Курортен комплекс „Албена“ плаща 2,5 млн. лв., а за Златни пясъци, където чадърът и шезлонгът струват по 8 лв. всеки, таксата е 1,5 млн. лв.

 

Източник: Tourist Media

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s