Почти половината български студенти по туризъм се реализират в чужбина

servirane_servirane_na_masata_picВ рамките на традиционната студентска туристическа борса във Варна директорът на Колежа по туризъм в морската столица доц.д-р Стоян Маринов заяви, че различни фирми от туристическия бранш в Италия, Испания и Кипър набират български студенти за работа, съобщава БТА.

Последната оферта, подадена в учебното заведение, е от Италия. Фирмата изразява готовност да проведе във Варна езиков курс за младежите и после да поеме изцяло издръжката за престоя им, обясни Маринов.

Директорът на колежа посочи, че 40 на сто от завършващите, заминават и се реализират в чужбина. По думите му около 90 на сто от студентите работят през лятото докато следват, а част от тях минават на индивидуални учебни програми, защото са заети целогодишно.

Българските хотелиери търсят основно аниматори, администратори, бармани и сервитьори. Стартовите заплати, които предлагат, варират между 400 и 600 лева. 22 фирми дадоха заявки за хората, които ще наемат за лятото. Сред тях са големите комплекси Албена, Златни пясъци, Слънчев бряг, Ривиера, хотели от Приморско, Бяла и Обзор.

За това лято най-голямо търсене има за екскурзоводи, сервитьори и администратори в хотелите, които владеят руски език. Стоян Маринов посочи, че в бранша има недостиг на квалифицирани кадри, особено на такива, които владеят руски, полски и украински език.

 

Източник: Tourist Media

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s