В НИМ са открити мощи на четирима светци

655-402-nim-moshtiПри реставрация на мощехранителница от т. н. секретен фонд на Националния исторически музей /НИМ/, в правоъгълна ниша под изображение на Св. Богородица, са открити инкрустирани слепени кости на четирима светци, съобщават от пресцентъра на музея.

Надпис на гръцки език посочва, че това са: „Мощи свети на Св. Дионисий, Св. Панталеймон, Св. Параскева и Св. Харалампий. Манастир Косиница”. Мощехранителницата е изработена от сребро и злато с висока проба. Завършена е от йеромонаха Серафим на 25 март 1821 г.

Манастирът „Св. Богородица Косиница“ се намира край град Драма в Гърция. Основан е през Средните векове сред българска етническа общност и затова има българско име. През 1917 г. български разузнавачи начело с Богдан Филов прибират в София част от църковната утвар на манастира, включително и мощехранителницата.

Всичко това е засекретено в специален фонд, тъй като съгласно Ньойския договор трябвало да се върне на Кралство Гърция. Разсекретяването им се извършва през 1992 г., съгласно договор с Гърция от 1964 г.

От Националния исторически музей коментират, че изключителното откритие със сигурност ще развълнува християнския свят, така както това стана при откриването на мощехранителницата с мощите на Св. Иван Предтеча. Мощите ще бъдат изложени за поклонение в Националния исторически музей – в централната зала на националната съкровищница.

 

Източник: Tourist Media

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s