Министри обсъдиха облекчаване на условията на работа в сектор туризъм

angelkova_kalfin_16061На среща между министъра на туризма Николина Ангелкова и вицепремиера и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин стана ясно, че ще бъдат предприети координирани стъпки за облекчаване условията за постъпване на работа в туристическия сектор на лицата, навършили 16-годишна възраст.

Очаква се подобна мярка да има благоприятно въздействие върху бизнеса, защото сезонността на част от работните места в сектор туризъм позволява младите хора да работят, без да се нарушава учебния им процес.

Министър Ангелкова представи един от въпросите, поставен от бранша по време на посещението й във Варна и Бургас през миналия месец – какви са условията, при които чуждестранни студенти могат да изкарат стаж в туристическия сектор. Вицепремиерът Калфин увери, че за гражданите от страните-членки на Европейския съюз няма никакви административни трудности и те могат свободно да бъдат наети на работа. Двамата министри ще си сътрудничат за създаване на условия за подобряване на професионалното обучение на кадрите в туризма.

По време на срещата бяха обсъдени и възможностите за сътрудничество по програмата „Клио“. Николина Ангелкова предложи туристическият бранш да участва по-активно в целия процес, като се предвижда преминалите обучение да бъдат ангажирани в конкретни фирми. Целта на програмата „Клио“ е осигуряване на заетост и социална интеграция на безработни лица чрез откриване на работни места. През 2015 г. тя ще бъде насочена и към сферата на туризма, като потенциалните кандидати ще могат да придобият професионална квалификация като екскурзоводи и аниматори.

 

Източник: Tourist Media

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s