Още организации подкрепят изграждането на втори кабинков лифт в Банско

zx620y348_2136599В отворени писма Асоциацията за развитие на планинските общини в България (АРПОРБ) и Българският олимпийски комитет се обявиха в защита на усилията на кмета на Община Банско Георги Икономов за развитие на туризма в региона и за бързото разрешаване на въпроса с построяването на втора кабинкова линия в ски зона Банско и изграждането на спортни съоръжения на нейна територия, съобщават от общината, цитирани от Агенция „Фокус”.

„Българските планински райони се нуждаят от нова политика, отразяваща изцяло потребностите на местните общности в духа на Европейската харта за местно самоуправление.” гласи писмото на Асоциацията за развитие на планинските общини. В нея членуват 20 български общини от планинските райони, а организацията е член на Европейската асоциация на изборните представители на планинските общини и региони.

От своя страна Българският олимпийски комитет коментира, че природните дадености на страната следва да са достояние на всеки, избрал активния начин на живот. Според комитета oстарелите съоръжения, липсата на достъп, претоварените лифтове и писти не спомагат за това. „Освен, че са опасни и замърсяват планините, те създават лош имидж на страната ни, пречат на развитието на спорта, както и на желанието на хората за спорт, почивка и възстановяване” е част от официалното изявление на БОК по повод усилените дискусии около изграждането на нови лифт и писти в района на Банско.

 

Източник: Tourist Media

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s