Уникални артефакти могат да бъдат видени в РИМ-Шумен

muzei-shumenРегионален исторически музей – Шумен ще представи уникалната изложба „Спасени реликви”, в която са събрани артефакти от последните 5 години, които са спасени при акции на ДАНС, МВР и прокуратурата и са присъдени на музея, съобщава kmeta.bg.

Акцент в изложбата, която ще се проведе от 6 февруари до началото на март, е оброчна плоча на Тройната Хеката датирана от 2-3 в. пр. хр. Според експерти плочата дава информация, че в шуменските земи е имало светилище, което все още не е разкрито. В изложбата са включени и бронзова обеца, бронзов шлем и други артефакти, намерени от иманяри.

В музея са изложени и най-интересните археологически открития за 2014г., обединени под мотото „От находката до витрината“. В експозицията са показани обекти от праисторията до Ранното средновековие. От селищните могили при селата Иваново и Сушина (V хил. пр. Хр.) с находки са представени проучените жилищна и представителна сграда с богата украса и каменно отбранително съоръжение.

Показани са находки и от ранно-средновековните обекти езически храм на територията на Националния историко-археологически резерват „Кабиюк“, аристократична баня, монументална сграда и дворцовия площад във Вътрешния град на Плиска, манастира в местността „Кирика“ край с. Мадара и производствения център за метални орнаменти и украшения край с. Златар.

 

Източник: Tourist Media

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s