България изостава в развитието на планинския туризъм

po-wka„Страната ни изостава значително в развитието на планинския туризъм“, заяви министърът на туризма Николина Ангелкова по време на среща-дискусия за развитието на планинския туризъм, в която участие взеха и министърът на младежта и спорта Красен Кралев, заместник-министърът на земеделието и горите Георги Костов, заместник-министърът на икономиката Даниела Везиева представители на държавната администрация, кметове, туристически фирми и сдружения, еколози, представители на други неправителствени организации и др.

Въпреки огромния си потенциал България е на едно от последните места в Европа по съоръжения за планински туризъм. „В Австрия на площ от 10 кв. км се пада по 1 км ски писта, в Германия – на 300 кв. кмпо 1 км ски писта, а в България на площ от 579 кв. км се пада по 1 км ски писта.„В България има общо 32 ски зони и общо 110 лифта“, посочи Николина Ангелкова. За сравнение в Чехия има 176 ски зони с 816 лифта, в Австрия – 254 ски зони с 3028 лифта, а във Франция – 325 ски зони и 3595 лифта. „При такива показатели не можем да бъдем конкурентоспособни на туристическия пазар“, допълни министърът на туризма.

Министър Ангелкова призова да се търси баланс при решаването на тези въпроси и даде за пример Испания, където туризмът е основният отрасъл с принос за излизане от кризата чрез откриване на нови работни места и увеличаване на приходите.

Тя подчерта, че планината не трябва да се възприема само като място за практикуване на зимни спортове – в нея има възможност за пешеходен, рекреативен и приключенски туризъм, както и за планински екотуризъм и държавата трябва да осигури възможност на хората да ги практикуват. Министърът допълни, че страната ни има достатъчно възможности да се изградят нови ски зони и лифтове, но без да се нарушава биологичното равновесие.

„Само с общи усилия ще можем да наложим България като разпознаваема целогодишна дестинация“, допълни още министърът. „Действията ни трябва да бъдат насочени към стартиране на промени в законите, модернизиране на съществуващите съоръжения и дългосрочно планиране, без да нарушаваме националното и европейското законодателство. Сегашните ски съоръжения трябва да гарантират безопасност, особено където са материално остарели. Трябва да намерим компромисен вариант да се облагороди инфраструктурата в планините така, че да отговори на нуждите на местните хора и да посрещне очакванията на всички туристи“, обобщи Ангелкова.

 

Източник: Tourist Media

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s