Предстои събарянето на незаконни търговски обекти в Слънчев бряг

angelkova-turizmyt-e-neshto-poveche-ot-ikonomika-270199На среща с представители на Съюза на собствениците – Слънчев бряг министърът на туризма Николина Ангелкова заяви, че процедурата по събарянето на незаконните обекти в курорта трябва да се стартира. Въпросът ще бъде обсъден с министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.

Министър Ангелкова беше категорична, че акцията по събарянето на незаконните временни обекти трябва да започне от там, където е спряла преди време. Ще бъдат направени проверки и преброяване на нерегламентираните павилиони и сергии.Процедурата ще започне с временните обекти на „Слънчев бряг” АД, въпросът обаче е всички останали да го последват, заяви Ангелкова.

При последното преброяване, според данни на МРРБ незаконните павилиони в „Слънчев бряг” са близо 560, според хотелиерите обаче те са много повече. В списъка за принудително премахване фигурират кебапчийници, павилиони за дюнери и закуски, малки магазинчета тип „каравани“, търговски обекти, в които се продават незаконни маркови дрехи и обувки др.

Хотелиерите отново поставиха въпросите с лошата инфраструктура, липсата на отводнителна дъждовна канализация, шума от откритите нощни заведения, липсата на ред и сигурност в „Слънчев бряг”. Според бранша това са основните причини, които карат туристите да избират други дестинации.

Собствениците на хотели в курорта попитаха къде са парите от туристическа такса. Министър Ангелкова съобщи, че има промяна в Закона за местните данъци и такси, където е увеличена драстично глобата за кметовете, които не използват по предназначение средствата от туристически данък. При проверки вече са установени нарушения. Парите не се използвали за туристическа инфраструктура и реклама, а за други дейности. Затова сме засилили наказателната оттговорност за да се контролират правилно разходването на тези средства, посочи министърът.

 

Източник: Tourist Media

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s