Концесиите на плажовете преминават към Министерството на туризма

149bfb7a10399172420f967a9b0b880dПостигнато е съгласие концесиите на плажове да преминат от Министерството на регионалното развитие и благоустройството към Министерството на туризма, съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова по време на посещението си в Бургас.

Очаква се процедурата по прехвърлянето на концесиите да приключи до началото на 2016 г., като предстои да бъде създадена работна група, която да подготви всички нормативни промени. „Ще проучим и възможността някои общини да стопанисват отделни плажни ивици, които не са отдадени на концесия, за да се предостави по-добра услуга на хората.Такъв е случаят с община Бургас, която стопанисва централния плаж на града.“, каза министър Ангелкова.

По време на визитата си в Бургас министърът на туризма обсъди и проблемите, свързани с привличането на по-голям брой туристи, както и развитието на инфраструктурата в района на курортите.

Работи се по възможността изграждането на четирилентов път от Бургас до Слънчев бряг да се финансира от фонда „Туристическа инфраструктура и туристически атракции”, който се очаква да започне да работи в началото на 2016 г., като неговата цел е реализацията на важни инфраструктурни проекти, за които няма алтернативно финансиране.

Активно се работи с всички заинтересовани страни за изясняване на юридическия статут на курортите. В кратки срокове ще бъде предложен примерен модел за самостоятелното им администриране и управление. Министър Ангелкова се ангажира да проведе и среща с министъра на вътрешните работи, на която да бъде обсъдена охраната на курортите и възможността за създаване на туристическа полиция.

С цел привличането на повече туристи Министерството на туризма съвместно с Министерство на външните работи разработват ново облекчение на процедурите за издаване на туристически визи.

„Целта ни е уеднаквяване на административните процедури в отделните консулства и изнесените визови центрове, така че визите да се издават в рамките на 3 до 7 дни”, обясни Николина Ангелкова. Ще бъдат търсени и варианти туристическите визи да се издават на границите, по примера на Гърция, но това трябва да бъде съобразено с бъдещото членство на страната ни в Шенген, както и с изискванията на националното и европейското законодателство, подчерта министърът.

 

Източник: Tourist Media

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s