В с. Кошарица се проведе Празникът на домашната наденица за пети пореден път

pdn3За пета поредна година в с. Кошарица се проведе Празникът на домашната наденица. Хора от всички съставни селища на община Несебър пристигнаха в селото, за да станат част от превърналия се вече в традиция празник. На този ден всеки производител на домашно приготвени мезета има възможността да ги изложи пред присъстващите, а специално подбрано жури оценява продукцията.

За общото настроение се погрижиха певческите фолклорни групи, както и танцови състави. Всички присъстващи се насладиха не само на изпълненията, но и на прясно изпечената наденица, с по чаша червено вино.

Общинска администрация, бе представена от Николай Димитров – кмет на община Несебър, и Лазар Япаджиев – зам. кмет „Туризъм и търговия“.

„За мен е удоволствие да сме заедно на този ден, на този хубав празник. Стана традиция голяма част от културните мероприятия на Общината да се провеждат и в съставните селища тук, където се подкрепя туризмът и икономиката на община Несебър“, с тези думи започна г-н Димитров. Той допълни, че всички трябва да са единни, защото в условията на криза и изпитания, които предстоят пред държавата и общината, само обединени можем да се справим с предизвикателствата и трудностите.

Несебърският кмет завърши с думите: „Община Несебър е стабилна във всяко едно отношение и не води политика на оцеляване, а на планиране и дългосрочно развитие, като се полагат и усилия за запазването и провеждането на културните празници“, след което пожела на присъстващите здраве, щастие и късмет през новата 2015 година.

Кметът на с. Кошарица Павел Павлов, също отправи поздрави към всички събрали се. Той благодари на кмета на община Несебър, на общинска администрация и на Общинския съвет, които през тези години работят в добър синхрон и постигат много успехи. „Те са хората и причината за провеждането на празници като този и не само в с.Кошарица, а и във всички други селища“, завърши г-н Павлов.

Със създаването на Празника на домашната наденица в Кошарица, община Несебър направи поредната стъпка в създаването на кулинарна карта в региона.

В условията на изключително предлагане на туристически дестинации и услуги морската община прибавя колорита на местната кухня към познавателния и културен туризъм в региона. В тази връзка, на територията на община Несебър се провеждат и „Празникът на хляба“ в с. Оризаре и „Празникът на младото вино“ в с. Гюльовца. Идеята на тези мероприятия е да бъдат последвани успешни световни практики в туризма, каквито развиват държави като Италия, Испания, Франция и др. Кулинарните празници са интересен и забавен начин, чрез който туристите могат да се докоснат до живота на местните хора и занаятите, които се развиват в региона.

С тези събития община Несебър цели да подпомогне туризма и съответно икономиката на съставните си селища, а самият Несебър вече е започнал да се превръща в едно четирисезонно място за туризъм и почивка.
Източник: Tourist Media

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s