Предвижда се обявяването на нова защитена зона край морето

12-03-20-39424_1Проект на заповед на министъра на околната среда и водите предвижда нова защитена зона „Крайморска Добруджа”, която ще опазва природни местообитания на ценни животински видове на площ от 66 574 декара, съобщава пресцентърът на Община Балчик, цитиран от БТА.

В границите на новата зона ще попаднат землища на балчишките села Гурково, Дропла, Кремена, Тригорци, както и землища на села в общините Каварна, Шабла и Генерал Тошево в Добричка област.

В зоната ще бъдат опазвани полуестествени сухи тревни и храстови съобщества върху варовик – важни местообитания на орхидеи, неблагоустроени пещери, субконтинентални перипанонски храстови съобщества, понтосарматски степи и други.

„Крайморска Добруджа“ се обитава от различни видове бозайници, земноводни и влечуги, защитени от Закона за биологичното разнообразие – добруджански хомяк, пъстър пор, лалугер, дългокрил прилеп, ивичест смок и други. Сред ценните растителни видове е емилипоповото прозорче.

Според проекта на заповед за обявяване на зоната в нея се забранява разораването, превръщането в трайни насаждения и залесяването на пасища, мери и изоставени земи, строителството, движението на моторни превозни средства извън съществуващите пътища.

 

Източник: Tourist Media

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s