Реставрират още три обекта за културно-исторически туризъм

tarnovo1Реставрацията на нови три паметника на културата с национално и световно значение се очаква да бъда гласувана скоро от Министерски съвет, съобщават от пресцентъра на Националния исторически музей. Средствата ще бъдат отпуснати на Министерството на културата, а изпълнител ще бъде Националният исторически музей.

Един от новите суперобекти ще бъде дворецът на първите Асенeвци. Както беше установено чрез археологическите разкопки, дворецът не е бил на Царевец по време на управлението на царете Петър, Асен, Калоян и Борил, а на Трапезица /хълма срещу Царевец/.

Иван Асен ІІ /1218-1241 г./ е преместил царската и патриаршеската резиденция на ново място, вероятно защото е решил, че дворецът на Трапезица е прокълнато място – там са убити по насилствен начин и четиримата царе, управлявали България от 1185 до 1218 г.

В Националния исторически музей вече е постъпил идейният проект от търновския архитект Пламен Цанев, следващ стриктно археологическите останки, издигащи се на 6-8 метра височина и днес. След реставрацията не само Трапезица, но и самият град Велико Търново ще придобие нов облик. Туристите за Трапезица ще бъдат улеснявани от вече изградения по европейски проект фуникуляр.

 

Източник: Tourist Media

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s