Румен Драганов: 2015 г. ще стартира като много добра за зимния туризъм

news-otkrivane-na-ski-sezona-2014-15Според прогнозите на Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма, 2015 г. ще стартира като много добра за зимния туризъм, съобщава economic.bg. Експертът предвижда ръст около 5% спрямо миналата година.

Пред БГНЕС Драганов определи 2014 г. като изключително трудна за българския туризъм. По неговите думи геополитическата криза в региона, войната в Украйна, вътрешната политическа, икономическа и социална криза, банковата криза, тежката метеорологична обстановка, непреструктурираният български туризъм, управленската и концептуална криза, която има в туризма са довели до отлив на български туристи, до отношение на нехаресване на българския туристически продукт и значително увеличение на пътуванията към съседни страни, главно към Гърция.

Всичко това доведе до спад на туристите, който в някои от месеците през 2014 г. надхвърли 20%, заяви експертът. Той добави и сривът на руската рубла, който е довел до 12-процентов срив от руски туристи. Намалели са не само руските туристи, има силна стагнация на холандския пазар, датския, скандинавския пазар, немския пазар. Въпреки трудните условия през 2014 г, в туризма са били заети 320 000 души, а над 7, 5 млн. чуждестранни туристи са били обслужени у нас, допълни Драганов.

Според експерта България трябва да диверсифицира своя туризъм. За да се избегнат спадовете през 2015 година трябва страната да се ориентира към нови пазари като Турция, Индия, Китай, Япония и дори САЩ.

Според Румен Драганов най-важното е туризмът да се обърне към българския пазар, който по неговите думи е стресиран в последните години. Той коментира, че освен дълбоката управленска и концептуална криза, туризмът в България трябва да излезе и от дълбоката концептуална криза по отношение на самия туристически продукт, който е силно деформиран и корумпиран в голямата си част.

 

Източник: Tourist Media

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s