Нова система за защита от лавини функционира на връх Тодорка

lavina-snow-photo1Нова система за противолавинна защита функционира от този сезон на западния склон на връх Тодорка в Пирин, съобщават от дирекцията на Национален парк „Пирин“, цитирани от БТА.

Системата е изградена като част от проект „Устойчиво управление на Национален парк „Пирин“ и резерват „Тисата“, изпълняван от дирекцията на парка с финансиране по Оперативна програма „Околна среда 2007 – 2013 г.“. Изграждането е завършило непосредствено преди новия зимен туристически и ски сезон в планината.

От всички планини в страната Пирин е най-лавиноопасната, с най-голям брой постоянни лавини, припомнят от парковата дирекция. Там е регистрирана най-голямата лавина у нас със снежна маса около 300 000 тона, паднала през 1984 г. по долината на Влахина река. Била е от типа „снежна дъска“. При навлизането в долината тази лавина е имала височина на фронта около 25 м.

В почти всички пирински циркуси, във високите части по долините на реките Бъндерица, Демяница, Бела река, Влахинска, Безбожка, в циркусите Баюви дупки, Разложки и Бански Суходол през зимата съществува постоянна опасност от падане на лавини, предупреждават от дирекцията на Национален парк „Пирин“.

Улеите по западния склон на връх Тодорка са едни от най-лавиноопасните места в Пирин и същевременно са притегателни за екстремни спускания на скиори и сноубордисти. Тези фактори са определящи за решението на дирекцията на парка да изгради система за противолавинна защита в този район.

 

Източник: Tourist Media

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s