Ценни археологически находки са разкрити в Поморие

razkopki_pomorieАрхеологически проучвания в Поморие разкриха средновековен некропол, уникална римска постройка и многоцветна подова мозайка от периода на управление на император Теодосий II, съобщава kmeta.bg. Проученото трасе, попада в Зона А от територията на недвижимата културна ценност „Античен град Улпия Анхиало – Палеокастро”.

Първоначално археологическите разкопки са разкрили средновековен некрпол с общо 30 гроба, под който са открити градежи от късната античност (ІV – VІ в.).

Най-интересната част от проучваното помещение е многоцветна подова мозайка на площ около 20 кв. м.. Композицията включва изцяло геометрични компоненти. Датировката на мозайката е в края на ІV – V в. Начинът на изработка и сюжетната й композиция предполагат, че мозайката е създадена при управлението на император Теодосий ІІ (408-450 г.).

Заради силната фрагментарност и практическа невъзможност за нейната експонация на място, експертната комисия към Министерство на културата е препоръчало откритата до този момент част от подовото покритие да бъде демонтирана от специалист-консерватор, реставрирана и експонирана в подходяща музейна среда.

В трети проучен пласт са намерени структури от римската епоха (ІІ – ІІІ в.), включващи останки от улица и сграда. Богатата мраморна украса, архитектурните детайли и прозоречни стъкла дават основание да се твърди, че най-вероятно става дума за представителна сграда с обществени функции.

 

Източник: Tourist Media

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s