Три реставрирани крепости са готови да посрещат туристи

sliven_tuida_krepost_800Реставрацията на три знакови български средновековни крепости завършва, съобщават от пресцентъра на Националния исторически музей. Средства за реставрационните дейности са осигурени по програми на Европейския съюз и на местните общини.

На 20 декември в Сливен беше открита възстановената крепост „Туида” – предшественик на съвременния град. Следва откриването на крепостта „Велбъжд” в Кюстендил и крепостта „Траянови врата”, известна и като „Щипон”.

И трите крепости са свързани с драматични събития от българската история. При „Траянови врата” /”Щипон”/ цар Самуил разгромява на 19 август 896 г. византийската армия , водена лично от Василий ІІ. След тази победа България се превръща в неоспорим хегемон в Югоизточна Европа до началото на следващото хилядолетие.

„Велбъжд” е от големите български областни градове, а след падането на Търново през 1393 г. се превръща в столица на независима българска държавна формация. Нейният владетел, Константин, загива в битката при с. Ровине в Добруджа през 1394 г.

Трите възстановени крепости са малка част от шестте хиляди крепости по българските земи, които са най-обемните паметници на културата в България. Голяма част от тях в момента са полуразрушени, някои дори до основи. От 2008 г. стартира инициативата за възстановяване на крепостите в България. Това от своя страна даде тласък на културно-историческия туризъм.

До момента възстановените крепости отчитат сериозен интерес от страна на туристите – Созопол – 1 млн. туристи в повече, крепостта при с. Белчин – 600 000 туристи, Армира, при Ивайловград – 100 000 туристи, Перистера при Пещера – 75 000 туристи.

 

Източник: Тourist Media

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s