Близо 185 хил. души са посетили музеите във Варна през 2014 г.

arheologicheski_muzeiМузеите във Варна отчитат ръст в посещенията през 2014 г., заяви през Радио „Фокус” проф. Валентин Плетньов, уредник на Регионалния исторически музей. Близо 185 000 е общият брой на туристите посетили музеите в морската столица, а отчетените приходи са в размер на около 570 000 лева.

Проф. Валентин Плетньов уточни, че най-силни са месеците в периода от април до края на октомври, като и през тази година най-многобройни са били посетителите от чужбина. „Все пак отчитаме и положителна тенденция – увеличава се броят на учениците и студентите, които идват в музеите. Вероятно това е заради силната реклама, която се направи за насочване на хората в културно-историческите обекти във Варна”, каза още уредникът на Регионалния музей в града.

На най-голям интерес сред туристите през годината са се радвали Археологическият музей, Аладжа манастир и Побити камъни. Проф. Валентин Плетньов добави, че значително е нараснал интересът на учениците и към Учебния музей в града, като това се дължи на различните програми, които се реализират там. В останалите музеи във Варна се задържа посещаемостта от предни години. Според проф. Плетньов, проблемът с тези музеи е свързан с липсата на удобна инфраструктура и най-вече дефицитните места за паркиране.

 

Източник: Tourist Media

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s