Музея на мозайките има нужда от средства за реставрация на ценните си експонати

a6f294975f83bfcc7ceae445f1bac9e0Подовите мозайки в „Музея на мозайките“ в Девня имат нужда от реставрация, предава kmeta.bg. Последното възстановяване на уникалните изображения е извършено през 90-те години на XX век и е било по-скоро частично.

През изминаващия програмен период Община Девня е кандидатствала с проект за възстановяване и реставрация на сградата на музея, на подовите мозайки и на уникалния амфитеатър, който не е бил одобрен за финансиране. Очакванията на общинската администрация са през новия програмен период да успеят да осигурят средства за възстановяване на музея. Общата площ на подовите мозайки е 350 кв.м. Открити са от археолози в къщата на някогашен богат местен земевладелец, която е вече на 1700 г.

Интересен факт е, че първите организирани туристи в България са посетили именно Девня. През 1909 г. 200 французи – учени и индустриалци, слезли от борда на парахода „Ил дьо Франс”, за да посетят Побитите камъни и Девня, припомня шефът на Музея на мозайките Иван Сутев. Към настоящия момент този туристически маршрут се възстановя по проект „Различното преживяване”, който се финасира и изпълнява от община Варна и четири съседни общини.

 

Източник: Tourist Media

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s